Sedací pytle a vaky- tak trochu jiné sezení. Jak je vybírat?

13.01.2016 15:14

Pohodlně se doma posadit je základ. Poslouží nám nejen židle nebo křesla, ale je tu další varianta- sedací vaky. Ty zažívají boom a není se čemu divit. Nadchnou dospělé i děti, spojují v sobě komfort, luxus a moderní design. Sedací pytel oživí interiér, prodává se v mnoha velikostech, provedeních, materiálech a barvách.

K čemu všemu se sedací pytle hodí

Sedací vaky jsou variabilní a přizpůsobí se hmotnosti člověka i jeho pozici při sezení. Můžete je po bytě přemísťovat, kam je potřeba, a jsou pěkným designovým prvkem. Kvalitní výplň umožní jak vzpřímené sezení, tak i spoustu dalších poloh. Na těch velkých můžete i ležet. Vak kopíruje polohu páteře a podpoří přirozené držení těla. Plnit může i funkci lenošky nebo odkládacího stolku. Vyrábějí se dokonce vaky antialergenní, do exteriéru nebo vaky určené pro domácí mazlíčky!

Jak dobře vybrat?

Nákup sedacího vaku není jen tak. Nejedná se jen o design, ten určitě trefíte podle vašeho vkusu. Problém může být s kvalitou ušití, použitého materiálu a výplně. Nápadně levné výrobky kvalitní nebývají. Aby vak dělal radost a dlouho dobře sloužil, musí být z pevného materiálu, který se dobře udržuje, mít pevné švy, kvalitní výplň správného množství a dobře držet tvar.

Materiály sedacího vaku

Nejčastěji jde o bavlněné směsi, polyester, nylon nebo koženku, setkáme se i se semišem, plyšem, manšestrem nebo džínovinou. Každý z těchto materiálů má svá specifika, nejsnadněji se udržuje nylon, polyester a koženka. Máte-li děti, vybírejte vaky omyvatelné a nepromokavé. Na zahradu jsou určeny vaky s pogumovaným povrchem.

Výplň hraje klíčovou roli

Nejčastěji se jako výplň používá polystyrenový granulát, ten by měl být certifikovaný. Náplně z tvrzených polystyrenových kuliček průměru 2 až 7 mm patří k nejkvalitnějším. Vyhněte se polystyrenové drti, ta se rychle slehne. Čím větší kuličky v náplni, tím lépe. Náplň bývá potřeba jednou za čas doplnit. Dá se sehnat od výrobce vaku nebo na internetu. K doplnění slouží praktický všitý komínek a jde to bez nepořádku.