Převládnou v budoucnu tonery a laserové tiskárny?

06.05.2014 12:51

Víte toho dost o tonerech? Tak především si uvědomte, že práce s tonerem znamená také vlastnit laserovou tiskárnu. Laserová tiskárna do domácnosti, to není zcela jasná volba, i když děje se něco zajímavého, co se dá docela dobře pozorovat v obchodech s takovýmto zbožím. Lidé si kupují stále více tiskárnu laserovou také do domácnosti a důvod je zcela pragmatický. Cena. Ony se totiž ceny inkoustových a laserových tiskáren tak nějak přibližují stále více k sobě a dá se dokonce očekávat, že brzy se naprosto srovnají.

Úpadek inkoustových tiskáren?

To bude mít za následek velmi pravděpodobně úpadek tiskáren inkoustových, i když tak hned to zase nebude. Toner se skoro jistě stane práškem budoucnosti, tedy alespoň takovým práškem, který dokáže zobrazovat písmena.

Toner je nanášen na papír elektrostaticky a za působení podobně vysokých teplot, jako jsou v každé domácí troubě, práce s ním je dnes již jednoduchá, nemusíte nikde nic nalévat, stačí pouze vyměnit cartridge.

A co ekologie?

Ovšem pozor, s cartridgemi, tedy náplněmi nebo chcete-li kazetami, nastává asi ten nejzásadnější problém, který také trošku brzdí progres laserových tiskáren a tonerů. Ano, správně, je to ekologická likvidace. Chcete-li takto ekologicky zlikvidovat cartridge, je to jednak velice drahé a samozřejmě také technologicky náročné. K tomu se laserové náplně řadí k nebezpečným odpadům, ohrožujícím životní prostředí.

Recyklace náplní

Naštěstí se nám ukazuje ještě jedna možnost, kterou je recyklování. To ovšem není možné u každého typu laserové náplně, nicméně výrobci z nejlepších se dnes již snaží, aby každá recyklovatelná byla. Jejich snaha také směřuje k co největší vzájemné kompatibilitě.

tonerech je bezesporu budoucnost, to je jisté. Jednou nahradí inkoustové tiskárny velmi pravděpodobně docela a již nebudou zdaleka jen výsadou velkých a bohatých firem, ale také obyčejných domácností.