Pěstování tabáku v domácích podmínkách

27.04.2014 10:41

Tabák je komoditou, která je na jedné straně velice haněna, ovšem na straně druhé kuřáků je stále velmi mnoho. Celý svět je zaplaven milovníky „tuberiho trubičky“, i přes neustálou snahu různých aktivistů o omezování lidské svobody a zakazování tohoto zlozvyku.

Pokud se tedy nedáte zviklat a nepřistoupíte k některým znásilňovacím alternativám, zde mám na mysli především nejrůznější náplasti, žvýkačky, bonbony a jiná svinstva, která jsou stejně většinou k ničemu, když má kuřák chuť, tak čistý přírodní tabák a pořádný šluk od plic, nebo spíš do plic, je nenahraditelný.

Elektronická cigareta?

Nenahradí ho ani elektronická cigareta, která se sice svou chutí trochu blíží, nicméně opět se jedná o pouhou onanii. Ta je ale aspoň o něco zdravější a tak se může stát jakýmsi mezičlánkem při snaze přestat s kouřením docela.

Já osobně doporučuju, vypěstovat si tabák pěkně doma a nebýt tak závislý na trhu a stále se zvyšujících cenách modrého kouře. Postup pěstování tabáku uvedu jen ve zkratce, nicméně nejedná se o nikterak složitou zahradnickou alchymii. V první řadě je ovšem třeba rozlišit si základní druhy tabáku, které se u nás dají pěstovat.

·         Viržinský- je jemnější chuti, dá se kouřit i bez fermentace

·         Selský- silnější chuť, velmi snadné pěstování

·         Burlery- poněkud náročnější odrůda menších rozměrů, ale výběrové chuti

Výsev

Tabák vyséváme velmi brzy, už v březnu, semínka jsou velmi malá, skoro neviditelná, proto si nejprve připravíme seťové půdní lůžko, které jemně semínky posypeme. Mírně zasypeme asi 1 cm tlustou vrstvou jemné zeminy a pokropíme. Při zalévání výsevu použijte raději rozprašovač, aby nedošlo k vyplavení titěrných semínek. Ideální teplota pro výsev je 22-30 stupňů.

Přepichování

Po té, co nám vylezou z výsevu rostlinky, můžeme snížit teplotu. Ponecháme ve skleníku nebo za oknem do té doby, než se vytvoří pravé listy, poté přepícháme do pravidelných sponů, jednotlivé rostlinky asi 5 cm od sebe. Po přepíchání sazeniček zaléváme, což pak platí obecně při každém přesazování.

Výsadba

Nyní mají rostlinky více prostoru a začnou se rozrůstat. Asi po měsíci jsou dostatečně velké, abychom mohli vysazovat na záhon. Výsadba se provádí v dubnu nebo květnu, jednotlivé rostliny od sebe dávejte asi 0,5 metru. Tabák má rád humózně písčitou lehkou půdu na slunném stanovišti.

Během růstu občas zaléváme, spíše v suchém období

Sklizeň

Tabáková sklizeň se provádí postupně, tehdy, až začnou jednotlivé listy odspoda žloutnout. Ukládejte třeba do krabice, a co nejdříve rozvěšte na suché místo, kupříkladu na půdu, která ovšem musí být navíc tmavá a větraná. Pro lepší kvalitu listů se pravidelně zastřihávají nakvétající poupata během růstu. Nenechte prostě tabák vykvést, květy odebírají listům na síle.

 Sušení a zpracování tabáku je na samostatný článek, který se zde zcela jistě také objeví.

Jestliže se nehodláte svého strašlivého a nezdravého zlozvyku vzdát, pusťte se do pěstování tabáku v domácích podmínkách a ukažte neustále zdražujícím výrobcům vztyčený prostředník!