PENB bude brzy nutností

29.11.2014 11:10

Průkaz energetické náročnosti budov se stane již od roku 2015 povinností pro všechny majitele nemovitosti v podobě budovy. Dosud toto platilo pouze pro ty majitele, kteří prodávali nebo pronajímali. Účelem tohoto takzvaného energetického štítku je informovat kupujícího či nájemce o budoucích nákladech na provoz, usnadňuje tak orientaci na trhu s nemovitostmi a jejich výběr právě na základě informací, které obsahuje PENB.

Kdy je nutný PENB?

Energetický štítek je nutné mít především v těchto případech:

·         Prodej budovy nebo její celistvé části

·         Pronájem třetím osobám- platí opět pro celý dům, ale také jeho podstatnou část

·         Rekonstrukce, která vyžaduje stavební povolení

·         Stavba nového domu

Jak již jsme naznačili, od roku 2015 do roku 2019 se stane průkaz energetické náročnosti budovy povinností pro všechny majitele nemovitostí. Pokud tak neučiníte v této době, můžete být dokonce pokutováni a nepříjemně stíháni.

Jak si nechat štítek zhotovit?

Některé společnosti nabízí již také službu v podobě vypracování energetického štítku. Každý je ovšem originální, vždy je třeba přihlédnout na daný objekt, vypracovaný dokument se samozřejmě bude lišit také podle výběru poskytovatele těchto služeb. Než dojde k realizaci energetického štítku budovy, hodnotí se mnoho faktorů a je třeba využít odborných posudků, kupříkladu statiků, stavebních inženýrů, energetických auditorů nebo architektů. Délka platnosti takového štítku činí 10 let od data jeho vydání.

Kolik stojí PENB?

Většinou je energetický štítek domu zhotoven do jednoho týdne, znovu záleží na tom, s jakou společností spolupracujete. Konkrétní ceny jsou relativně odlišné, ale obecně se dá říct, že se pohybují od nějakých 2 tisícovek nahoru. Rozhodující je také velikost objektu a samozřejmě jeho stav. Dodatečnou součástí PENB bývá také návrh na změny a vylepšení.