Opravte si sami svou kancelářskou židli

01.07.2014 12:34

Existují různé typy kancelářských židlí, například antistatické židle, laboratorní nebo lékařské židle. Ty se hodí do nejrůznějších prostředí a jsou proto uzpůsobeny konstrukcí, ale také povrchovými úpravami. Hlavním účelem kancelářské židle je, aby byla pohodlná, a také aby něco vydržela. Její životnost však není nekonečná a občas se jednoduše něco porouchá. Spousta lidí raději koupí novou židli, než aby se zdržovali s opravou. Ta však může být velkou úsporou a mnohdy se jedná o rychlou a snadnou operaci.

Písty

Kupříkladu písty se dají velmi snadnou vyměnit a je to otázka několika minut, tedy pokud nejste doslova technickým antitalentem. Náhradní písty pro židle zakoupíte za přijatelné ceny, rozhodně nemusíte danou židli vyhazovat. Porucha pístu je velmi častá, závisí zde hodně na materiálu jeho výroby. Volte raději celokovové písty.

Mechanika židlí

Kancelářské, pokladní židle, ale také třeba designová křesílka, jsou osazena mechanikou, která umožňuje nastavení posedu, výšky a samozřejmě také poloh opěráku. Opět je vhodné raději použít náhradní mechaniky pro kancelářské židle a danou součást vyměnit, mnohdy se jedná o pár šroubků, nic víc.

A co kolečka?

Ano, také kolečka podléhají zkáze, přesto, že další součásti kancelářské židle se mohou jevit naprosto bez vady nebo poruchy. Kolečka se zadrhávají, nebo dokonce zcela upadnou. Jejich výměna je velice prostá, proto nezoufejte, pokud dojde k nepříjemnosti zvané ztráta koleček a vaší pracovní mobility. Náhradní kolečka pro židle mohou být plastová, ocelová, případně z lehkých kovů a mosazi.

 

Porušená síťovina

Pokud se vám naruší židle se síťovinou, konkrétně rovnu tato síťovina, dá se buďto jednoduše vyměnit za novou, která není nikterak drahá, případně můžete zkusit šít, je-li dírka jen malá. K šití ovšem použijte pevnější režnou nit.

Opravovat lze na kancelářských židlích opravdu vše, od již zmiňovaných součástí, až po další komponenty. Těmi jsou například:

·         Sedáky

·         Opěradla

·         Páčky a další mechanické součásti