Několik užitečných tipů jak na pokojové rostliny

29.11.2015 12:11

Určitě mi dáte za pravdu, že květiny v bytě jsou nejen krásné a duchaplné, ale jsou i nezaměnitelnou součástí kultury bydlení. Při rozhodování o tom, kolik květin chcete pěstovat a v jakých druzích, byste se měli řídit:

1.    konkrétními bytovými podmínkami,

2.    klimatickými nároky jednotlivých druhů rostlin (světlo, teplota, vlhkost vzduchu).

Co byste neměli opomíjet

Pokojové rostliny pravidelně otírejte z prachu a roste. Jsou-li hodně zaprášené, omývejte je hadříkem nebo houbou namočenou ve vlažné vodě. Za horkého počasí můžete pokojové rostliny i několikrát za den postříkat rozprašovačem - samozřejmě pouze ty druhy, kterým vlhkost nevadí.

Pokojové rostliny v době vegetace asi jedenkrát za 14 dní přihnojujte, a to buď ráno, nebo večer, nikdy ne přes den, když je horko. Před hnojením rostlinu nejdříve důkladně zalijte! Důležité je také dodržet dávkování a ředění hnojiva. Proto vždy pečlivě prostudujte návod na obalu.

Jak přimět pokojové rostliny, aby se o sebe postaraly samy

Pokud se chystáte na cesty a chcete, aby se vaše pokojové květiny zalévaly samy, pak do zeminy každého květináče zapusťte svazek tlustší bavlněné látky, nebo kornout z novin a jejich druhý konec dejte do sklenice s vodou umístěné nad(!!) květináčem. Bavlněná látka nebo smotek novin budou rovnoměrně nasávat vodu a zeminu v květináči tak za vás budou zalévat, aniž byste museli obtěžovat příbuzné.

V létě a v zimě

V létě je dobré pokojové rostliny umístit venku. Nedávejte je však na prudké slunce, ale máte-li možnost, zapusťte je i s květináčem do země někde v polostínu vyšších dřevin nebo i do stínu, podle toho jak to vyžadují. Nezapomeňte je pravidelně zalévat.

V zimě pokojové rostliny nepřesazujte, dopřejte jim zimní klid.

Řezané květy

Řezané květy s křehkými stonky, například brambořík, před vložením do vázy po celé délce stonku propíchejte. Zlepší se tak přístup vody pro rostlinu a květ vydrží ve váze déle. Květům často vyměňujte vodu.