Moderní čističky odpadních vod už i doma

08.08.2016 09:38

Moderní čističky odpadních vod fungují většinou na principu biologického čištění, nejsou zde používány skoro žádné chemikálie, snad jen v případě havárie. Pracují v podstatě automaticky, případně jsou řízeny speciální jednotkou či rovnou z ovládacího pultu. Vždy je ale třeba pravidelná kontrola funkce, stejně jako čištění pracovních částí, anebo kontrola správné aktivace kalů.

Jak to funguje v kostce?

Biologická čistírna odpadních vod funguje tak, že splašková voda se dostává do mísící nádrže, kde společně s denitrifikačním prostorem dochází ke srovnání nerovnoměrné hladiny mamutkovým čerpadlem, skládajícím se z jednotlivých přívodních trubek a hlavního potrubí. Hrubé nečistoty jsou sedimentovány, voda dále putuje do aktivačního procesu, kde již pracují mikroorganismy, a samotné bio čištění splaškové vody může začít.

Co se děje s kaly?

Po aktivaci se dostává směs do dosazovací nádrže, kde je oddělen kal a čistá voda již odtéká ven z čistírny kanalizační šachtou i jinými cestami, kde nepůsobí žádné ekologické potíže a odpovídá přísným normám. Určité množství kalů se pak čerpá do aktivace, zbytek je čerpán do kalových zásobníků. Z těch se může stabilizovaný kal odvážet buďto fekálními vozy, anebo se může přečerpávat zpět do celého procesu, kde je znovu aktivován mikroorganismy.

Lapače tuků a olejů

Velice důležitou součástí průmyslových i domácích čistíren odpadních vod jsou také lapače různých nečistot, a to i těch hrubějších, nebo nebezpečných pro přírodu. Jedná se jednak o větší česla, která zachycují hrubé nečistoty větších rozměrů, ale také lapače tuků, které jsou velice důležité z ekologického hlediska. A pak jsou zde také lapače olejů, jejichž funkce je podobná, tedy zabraňují pronikání mastnoty do přírodních zdrojů, ale také nadměrnému zanášení částí samotné čističky odpadních vod