Lofty- moderní a netradiční bydlení plné prostoru

06.12.2014 11:44

Po podnicích, které ukončily provoz, zbyly velké a prázdné prostory. Někde se nechávají chátrat, jinde je využívají developeři k tvorbě vzdušného a netradičního bydlení. Bytům v dřívějších továrnách se přezdívá lofty, a už jsou k sehnání i u nás. Je to sice trend především v zahraničí, ale i u nás si získává své příznivce. Móda loftů započala v 60. letech minulého století, a to ve světových velkoměstech jako jsou Londýn, Paříž nebo New York. Šlo nejdříve o experimentální bydlení, netradiční a s poměrně nízkými náklady. Okolí továren nebylo moc pěkné, výhled z okna tedy nemohl nadchnout, ale šlo o oblíbené byty bohémů a umělců. Přišlo se na to, že i ze špinavé a zchátralé továrny jde udělat krásné byty.

Móda loftů dorazila už i k nám

V mnoha amerických čtvrtích se právě s takovými byty běžně setkáme. Ve vzdušných a prominentních prostorách nenajdeme ani známku toho, že se dříve jednalo o nevyužité a zanedbané místo. Asi jedinou nevýhodou může být neatraktivní okolí těchto budov. Před několika lety dorazil tento trend k nám. Existuje tu mnoho opuštěných průmyslových objektů. Můžeme tedy očekávat boom loftů, a to, že se tento trend nadále rozvine. Pěkné bydlení nemusí vzniknout jen v továrně, příkladem je opravený starý kravín do podoby bytového domu, poskytujícího příjemné místo pro život.

Novodobé lofty

Dnes vznikají dokonce zcela nové domy ve stylu loftů. S takovými „nepravými lofty“ se setkáváme třeba v Praze na Smíchově nebo na Palmovce Jedná se o novostavby v loftovém stylu. Chybí jim kouzlo starých budov a ta pravá atmosféra, i když jde o stylové a zajímavé bydlení. Dříve byty dostupné téměř každému, dnes luxus v atraktivních lokalitách světových metropolí. Lofty se staly synonymem originálního a nadstandardního bydlení pro bohaté.

Jak se v takovém bytě bydlí?

Lofty mají velmi vysoké stropy a prostor lze zajímavě využít. Je to bydlení atypické, avantgardní, vzdušné a romantické. Má zcela odlišný charakter než byty s klasicky rozdělenými pokoji. Prostorové uspořádání je zcela na vás, byty bývají rozděleny do dvou pater, aby se místo dobře využilo. V horní části se většinou zřizují obytné prostory, protože je zde tepleji. Dole se dá umístit třeba pracovna, kancelář, knihovna, obývací pokoj nebo úložný prostor. Uspořádání je ale na každém. Kreativní lidé se zde opravdu vyřádí, uskutečnit lze i netradiční nápady. Pořizovací cena ovšem bývá vysoká. Jedná se hlavně o bydlení vhodné pro mladé ambiciózní lidi bez dětí, a bez zdravotních omezení, protože přístup nebývá bezbariérový.