LED technologie se prosazuje stále více

09.05.2014 10:01

Stále více se prosazuje LED technologie a je tomu nejen u firem, ale také v domácnostech. Nejprve si povězme, co to vlastně je a jak to funguje.

LED technologie je způsobem osvětlení, který je založený na přeměně elektrické energie ve světlo. Na rozdíl od klasických konvenčních žárovek, tyto dokážou přeměnit energii mnohem rychleji a to až 10krát. To je tedy hlavní výhoda. Hlavním zdrojem svícení je zde dioda, polovodičová součástka připojená ke zdroji elektrického proudu. Většinou se takových diod sloučí více.

Barvy LED

Velkým plusem LED svítidel je také barevná variabilita. Můžete si vybrat, zda budete mít červenou, zelenou, oranžovou nebo klasickou bílou. Diody mohou vyzařovat také ultrafialové nebo infračervené záření, toho se ovšem využívá spíše pro speciální oblasti výroby a počítačových technologií. Zajímavostí je, že každá barva si bere určité penzum napětí a spotřebuje jiné množství energie.

Typy LED zařízení

Jsou různé typy LED osvětlení, která využijete v kanceláři, na chatě či venku, ale také samozřejmě v domácnosti. Nejznámější a nejvíce používané jsou dnes tyto:

·         LED žárovky

·         LED zářivky

·         LED pásky

Každý z typů je vhodný do jiného prostředí a pro jiné účely, tak vybírejte velmi pečlivě. Kupříkladu do kuchyně, na hlavní svícení je vhodná větší žárovka či zářivka, zatímco v automobilu se nejlépe vyjímají hyper moderní LED pásky, jejichž design a tvar umožní šetřit prostor.

Hlavní výhody LED osvětlení v domácnosti:

·         Mnohem vyšší účinnost- poměr svítivost/výkon

·         Vyzařování barevného světla bez použití speciálních filtrů

·         Soustředění světla na určité místo

·         Odolnost proti nárazu a poškození

·         Neuvěřitelně dlouhá životnost

·         Díky malým rozměrům ušetříte spoustu místa

·         Moderní design

·         Snadná instalace

 

Pár nevýhod:

Nevýhod není opravdu tolik, snad jen vyšší pořizovací cena, která se vám ovšem vyplatí z dlouhodobého hlediska. Někdy je životnost LED osvětlení závislá na teplotě prostředí a jejich výkyvech. Zmínit můžeme snad ještě vyzařování světla v podstatě jedním směrem.

Dá se počítat s tím, že s postupem času technologie LED zcela zaplaví domácnosti a ceny se srovnají. Výhody jasně převažují a je jen otázkou času, kdy i Vy budete svítit moderně.