Kolečka na stavbu i na zahradu

14.05.2016 10:44

Kolečko je velmi důležitým nástrojem, se kterým se dostanete skoro všude, řízení je snadné a je možné převážet nejrůznější materiály i předměty. V podstatě bychom si mohly tohle pracovní příslušenství rozdělit na stavební kolečka a také na zahradní kolečka. Mezi těmito typy může i nemusí být rozdíl a mnozí lidé si ho ani neuvědomují. Kupují stavební kolečko, které pak používají rovněž na zahradě. Lepší je však mít na zahradu i na stavbu rozdílné provedení koleček.

Rozdíly

Tak především si musíte uvědomit, že zahradní kolečka převáží poněkud jiné materiály, než ta stavební. Jedná se o lehčí hmoty, jako rostlinné materiály, menší množství hlíny nebo třeba listí. A právě například na převoz listí se lépe hodí vyšší provedení, které je charakteristické pro zahradní kolečko. Může se jednat o nástavbu z plastu nebo třeba hliníku, ale také o celokovové vysoké provedení. Celkově bývají zahradní kolečka lehčí konstrukce a rámy ke kolečkům nemusí být tolik stabilní. Korby ke kolečkům stavebním musí být nejen celkově pevné a stabilní, ale také odolné proti oděru nebo jinému poškození.

Jaká kola?

Možná budete řešit otázku, jaká zvolit kola, existují totiž dva základní typy. Tím prvním jsou huštěné pneumatiky, ty zajišťují maximální komfort při jízdě, ovšem ne vždy jsou stabilní a často se musí dofukovat. Druhým typem jsou pevná kola ke kolečkům, se kterými se nemusíte starat o nafukování, zase to ale při transportu těžších materiálů a na tvrdých površích, dosti drncá.

Rukojeti

U koleček, stejně jako u rudlů, jsou důležitým komponentem také rukojeti. Plní především funkci, která zvyšuje kvalitu úchopu a komfort při práci. I proto musí být rukojeti ke kolečkům ergonomické a vyrábí se většinou z měkkých materiálů. Ať už pořizujete spojovací materiál ke kolečkům, kola, rukojeti nebo rám, vždy si nejprve uvědomte, zda s nimi budete pracovat na zahradě nebo na stavbě.