Když zaútočí šatní škůdci

08.11.2014 16:59

Možná jste i vy při vytáhnutí kabátu nebo teplého svetru ze skříně zjistili, že si na něm pochutnal mol. Škůdcům většinou chutnají drahé materiály jako kašmír, angora, vlna nebo hedvábí. Ničivě působí nejen dospělci, ale i larvy. K vyššímu výskytu přispěje i teplé léto, nebo třeba dovoz koberců z Turecka. Jak se proti šatním molům účinně bránit?

Čistota je základ

Všechno oblečení bychom měli do skříní ukládat jak v sezoně, tak i po sezoně buď vyprané, nebo přinesené z čistírny. Koberce je potřeba pravidelně vysávat. Při úklidu bychom se neměli vyhýbat ani špatně přístupným místům a nenechávat v nich prach a špínu. Pořádný úklid je potřeba provést alespoň jednou měsíčně.

Zajímavé tipy a triky

Napadlo by vás dát oblečení do mikrovlnky nebo mrazáku? Proti molům to ale spolehlivě funguje. Je to vhodné zejména u těch kousků, které se neperou, ale přesto je chceme zbavit možných zárodků a vajíček. Příkladem je oblečení z kůže. 

Oděv vložte do plastového sáčku a uložte do mrazáku alespoň na 3 dny. Moli jsou zahubeni i v mikrovlnné troubě, po dobu tří minut a při frekvenci 2500 Mhz. Ovšem pozor na cenné kousky v šatníku, tento postup by mohl oblečení poškodit. Určitě se vyplatí pořídit vakuové pytle pro posezonní uložení oblečení i dalších věcí. Vakuum je ochrání proti škodlivému hmyzu i ovzduší.

Vsaďte na přírodu

Určitě jste už slyšeli o tom, jak levandule pomáhá proti molům v šatníku, a je to opravdu tak. Nasušte si buď vlastní levanduli, nebo si ji už kupte usušenou. Uložte bylinky do látkových sáčků, pokud možno v co největším počtu. Pomáhá i levandulový olej, kterým oživíte už starší levanduli. Dále můžete do skříně umístit skořici, hřebíček nebo eukalyptus. Na podzim nasbírané čerstvé kaštany rovněž oblečení ochrání, asi po dobu dvou až tří týdnů.