Když čekáme hosty- zásady správného stolování

17.01.2016 10:55

Každý z nás sem tam pořádá společenské akce - ať už při nejrůznějších setkáních s přáteli nebo při jiných významných příležitostech. Jejich charakter bývá ovlivněn krajovými či rodinnými zvyklostmi i místní gastronomií. Pojďme si tedy něco povědět o všeobecných zásadách úspěšného stolování.

Zásady správného moderního stolování

1.     Rozmístění hostů u stolu

Jak usadit hosty u stolu je dobré si promyslet předem. V první řadě je třeba vymezit místa čestným hostům a ostatní rozmístit u stolu tak, aby si měli vzhledem ke svému věku, zájmům a profesi o čem povídat. Nikdo se nesmí cítit zanedbáván a osamocen.

Hostitelské povinnosti:

●        uvedení a vzájemné představování hostů

●        vhodné určení místa u stolu

Často rozhodují nejen o úspěchu pohoštění, ale i o úspěchu celé akce.

2.     Včasný příchod k jídlu

Je velmi důležité, aby se všichni hosté dostavili k jídlu včas, protože i na jediného hosta musejí ostatní čekat. I když se to mnohdy nedodržuje, mělo by to tak být.

3.     Podávání pokrmů

Nejprve se podává jídlo ženám. Pokud máte na akci pozvané čestné hosty, tak můžete podat pokrm nejdříve jim (bez ohledu na pohlaví).

Nebojte se hosty pobízet - je to projevem pohostinnosti. Nepobízejte však stále dokola, protože vnucování je nevhodné a může vést k oboustranným rozpakům. Týká se to i nápojů - podávejte je v přiměřených intervalech, v žádném případě je nevnucujte. Naznačí-li host, že je abstinent, nabízejte mu pouze nealkoholické nápoje.

4.     O co ještě musí dobrý hostitel (ale i host) dbát

V roli hostitelů, ale i hostů, bychom se měli snažit vést rozhovor optimistickým směrem. Měli bychom umět hosty pobavit, potěšit. Pokud se objeví nevhodný rozhovor, je dobré ho převést (taktně) na jiné téma. Každá společenská akce by se měla nést v duchu přátelství, vzájemné úcty a dobrých mezilidských vztahů.

5.     Ohlášení konce akce

Konec akce, konec nabízení pohoštění a pití, je dobré sdělit hostům vhodným způsobem předem, aby se necítili zaskočeni. Je třeba, nechat je dojíst a dopít.

U tohoto bodu dnes skončíme. Možná si po přečtení článku řeknete, že vše výše uvedené je staromódní, že dnes už se na zásady úspěšného stolování tolik nepotrpí. Ono něco jiného je zahradní grilovací párty a opravdová společenská akce.

Takže pokud vás zajímá, jak by mělo vypadat

●        slavnostní stolování (banket)

●        slavnostní pohoštění

●        nebo třeba velké slavnostní menu,

povíme si o tom zase někdy příště.