Jaké známe kávovary

19.10.2014 11:20

Bez kávovaru si již nedokážou někteří lidé představit život, zvláště pak se jedná samozřejmě o milovníky lahodného moku, kterým je káva. Vyrábí se různá provedení, v obchodech naleznete prověřené a velmi solidní výrobce, jako je například Jura, ale také takové kávovary, které se bohužel nemůžou pochlubit nejvyšší jakostí. To ale nemusí být znát na první pohled. Vybírejte proto skutečně prověřenou kvalitu a výrobce, který má dobré jméno.

Prémiové kávovary

První zajímavou skupinou jsou prémiové kávovary, které se vyznačují velmi kvalitním pomletím kávy a také variabilní spařovací komorou. S nimi můžete velmi snadno vytvořit dokonalé latté, cappuccino nebo crema a ani se při tom nezapotíte. Tyto kávovary jsou trošku dražší, ale věřte, že se to po čase velmi vyplatí. Dají se používat rovněž jako profesionální přístroje v kuchyni a restauraci, nebo samozřejmě v kavárně.

Klasické kávovary

Klasické kávovary nabízí velmi solidní přípravu lahodného šálku, ovšem jsou za nižší cenu, náklady se zde dostávají asi na polovinu těch prémiových. Jde tedy o ideální poměr cena:kvalita. Pro běžné milovníky kávy všech generací se hodí naprosto dokonale.

Velkokapacitní kávovary

Existují jakési miniaturizované kávovary, vhodné i tam, kde není moc místa, ale také velkokapacitní kávovary. Paradoxně přesto, že jsou tak veliké, dokážou velmi uspořit energii a taky práci obsluze. Navíc se stávají estetickým doplňkem kavárny nebo klidně moderní domácnosti. Velkou výhodou je také možnost použít více velikostí šálků a sklenic.

Péče o kávovar

Ať už zvolíte jakýkoliv typ přístroje na přípravu zrnkové kávy, je třeba zajistit správnou péči, ke které patří nejen čištění, ale také opravy a seřizování. Naštěstí je v elektronických obchodech k dispozici mnoho náhradních dílů na kávovary, se kterými zvládnete pracovat i vy a sem tam něco opravit.