Jaké hračky dnes děti nejvíc baví?

17.08.2014 14:05

Děti všech věkových kategorií jsou nesporně velmi vybíravé. Chlapci mají samozřejmě zcela jiné nároky než dívky, ale existují také univerzální hračky, které jsou pro všechny. Rádi byste svůj dům a bydlení vybavili vskutku originálními a moderními hračkami, které dnes jak se říká „frčí“? Víte, které hračky dnešní děti nejvíce baví? Jaké zábavné věcičky převládají u chlapců a jaké u dívek?

Hračky pro holčičky

Dívčí hračky tvoří první kategorii, která je poněkud něžnější. Holky mají rády jemnější tóny barev, a co se hraček týká, stále vedou nejrůznější panenky a figurky, nejlépe pak ve spojení s domečkem. Stále se objevují nové a nové figurky lidských hrdinů i těch zvířecích a samozřejmě také pohádkových. Obdobou lidského domku je zde například farma, kde si děvčata mohou chovat oblíbená zvířátka.

Další hračky pro holky, zažívající dnes veliký boom, jsou kompletní kuchyňky, případně prodejny, kde lze provozovat nejrůznější bohulibé činnosti a učit se tak základy pro život.

Nelze opomenout divadla s loutkami, což je zábava, na kterou se možná nedávnou trochu zapomnělo, ale opět se navrací v ještě lepším podání. Loutky jsou kvalitnější, stejně jako dřevěné konstrukce divadélek.

Další:

·         Dětská bižuterie

·         Sportovní pomůcky a hračky

·         Puzzle a stolní hry všech druhů

·         Hudební nástroje

Hračky pro kluky

Hračky pro kluky, to jsou stále především autíčka, i když dnes se objevují v poněkud jiné podobě, hlavně na dálkové ovládání. „Angličáci“ jsou už tak trochu out a nahrazují je bezpochyby RC modely. A nejsou to jen autíčka, ale také letadla, lodě, bojová vozidla a mnoho dalších. Prostě RC je dnes hodně moderní, například s vrtulníkem lze bez potíží létat i v dětském pokoji a to rozhodně láká.

Kluci se rádi stanou opravářem a mechanikem, proto jsou v žebříčku velmi vysoko také nejrůznější sady dětského nářadí. Vůbec nejlepší je spojit nářadí také s materiálem, který se dá různě spojovat, montovat a dávat dohromady. V takovém případě skvěle poslouží stavebnice. Dnes je výběr stavebnic obrovský, zdaleka už není jen Merkur.

Zbraně? Co vy na ně?

Tak trochu zvláštní kategorii tvoří zbraně, samozřejmě ty bezpečné. Ty mají kluci asi nejraději, velmi je lákají, jsou něčím zakázaným a přesto povoleným. Není pravdou, že zbraně chlapce musí nutně kazit a směrovat k násilí. Naopak, můžou rozvíjet mnoho smyslů.

Zbraň do rukou dítěte nepatří, ale v případě těch dětských lze přimhouřit oko, vydávají pouze různé zvuky, vibrují a maximálně z nich občas vystřelí nějaký ten gumový projektil, který rozhodně neublíží.

Didaktické hračky

Uvedli jsme si hračky pro volný čas, které patří v současnosti k těm nejvíce oblíbeným, ale co ty, které děti až tak rády nemají? Jsou vůbec takové? Možná snad hračky didaktické. Ano, ty někdy mohou být spíš tak trochu trápením, nicméně na druhou stranu zpříjemňují učení. Snad se dá říct, že čím je dítě starší, tím méně ho tyto didaktické hračky baví.

Elektronické hračky

Naštěstí většinou slouží hračky především k zábavě a smysly rozvíjí jaksi druhotně. Malé děti baví a budou bavit i v budoucnu, i když možná se trochu změní styl a v módě budou zcela jiné podoby hraček. Třeba ty elektronické. Pokud se podíváme na frekvenci různých mobilních telefonů, tabletů, ipadů a kdovíjakých padů v rukou dítek, musíme si uvědomit, že tato hračka možná brzy zcela vytlačí panenky a autíčka, ale těžko můžeme kázat, když si s ní sami neustále hrajeme.