Jaká vrata zvolit ke svému domku?

27.06.2014 11:22

Nevíte, jaké vybrat brány, pohony pro brány, vrata, nebo portály pro vstup na váš pozemek, případně vjezd do garáže? Nezoufejte, výběr je dnes opravdu rozmanitý a i vy si jistě vyberete ten správný typ vrat, které vám budou maximálně vyhovovat, budou, jak se s oblibou říká, na míru. K tomu vám dopomohou samozřejmě různé firmy, které se zabývají instalací a montáží takových zařízení. Uveďme si tedy základní typy vstupních zařízení, která můžete ve své domácnosti používat, vždy s přihlédnutím na vaše prostorové, ale také finanční nároky.

Klasické křídlové brány

Prvním typem jsou brány křídlové, zde se jedná samozřejmě o klasiku, která stále neztrácí svůj funkční, ale stále více také stylový význam. Takové brány mohou být z masivního dřeva, kvalitní kované oceli, nebo z moderních odolných a lehkých materiálů, jako je hliník, nebo dokonce některé kompozitní materiály. Samozřejmostí je různé zdobení a určitý charakteristický styl, hodící se k již užitým prvkům okolo domu a příjezdové cesty.

Posuvné brány jsou důmyslné

Další možností jsou posuvné brány. Ty využívají důmyslný systém kolejnice, drážky, nebo speciálního rámu. Tyto pojezdové prvky pak se postarají o pohyb veřejí do boku, nebo nahoru. Jedná se o skvělou úsporu místa, což oceníte zvláště v domácnostech, které jsou minimalisticky řešené.

U posuvných bran se používají motory, které se starají o chod, ve většině případů jsou ovládány dálkově, nebo za pomoci čidla.

Garážová vrata, základ garáže

K novému domu patří také pořádná garáž a k ní zase garážová vrata, která jsou jejím základem. Pohon garážových vrat není opět výjimkou a různé motory se prosazují stále více, ovšem zdaleka ještě nevymizely jiné systémy otvírání, kupříkladu starým osvědčeným způsobem, ručně. Zde vám však práci usnadní kyvadlo, díky kterému stačí jen málo energie k otevření.

Závory a zábrany

Závory a parkovací zábrany jsou spíše bezpečnostními prvky, mohou ale také nahrazovat běžné brány nebo vrata. U domů se s nimi tolik nesetkáte, spíše patří do firmy a jsou nezbytnou součástí vrátnic a vjezdů do komplexu společnosti, případně do většího objektu nebo rovnou továrny.