Jak spravovat nemovitost

16.09.2014 16:15

Správa nemovitostí není rozhodně snadná a přináší s sebou mnohá úskalí až nebezpečí, která vás můžou stát spoustu energie a také peněz. Trochu jiné je to samozřejmě u správce domů, který má na starosti jen jediný byt nebo dům, a u správce nemovitostí, který má pod křídly celé komplexy složitých budov. Ten již se pořádně zapotí, aby vše udržel ve správném chodu a pokud není génius na hospodaření a různé práce, volí si pomoc v podobě firmy pro správu bytových družstev a nemovitostí.

Co vše musíte zařídit?

Jako majitel domu s byty, ale také jiného objektu musíte v první řadě zařídit dodávku energie a také vhodný stav budovy k bydlení. Zde se hodnotí vnější i vnitřní vzhled a kvalita. Statistická prověření jsou samozřejmostí. Dále je nutností kontrolovat měřiče tepla a měřiče vody, ty se totiž mohou porouchat, ale také stát terčem útoku různých vychytralců, kteří se budou snažit snížit čísla spotřeby. Ušetří tím sice uživatelé, ale vy jako majitel nebo správce ve finále zapláčete, až budete platit nehoráznou pokutu.

Nepříjemná administrativa

Ke správě patří také evidence bytů a domů a poněkud složitější administrativa, která je jak jinak spojena se stále nepřehlednější českou legislativou. Budete nuceni provádět vyúčtování nákladů, stejně jako předpisy plateb, jednoduše neustálá komunikace s různými úřady zde jaksi patří k věci. Když se připojí ještě vyúčtování vody a vyúčtování tepla, dostáváte se do situace, kdy nevíte kam dříve skočit a stává se z vás také úředník.

Nejste Ferda Mravenec

Fyzické práce spojené se správou nemovitostí v Praze a dalších městech, jsou další kapitolou na celou knihu, o kterou se musí postarat správce. Jsou to řemeslníci všech druhů, od elektrikářů přes zedníky, až po instalatéry. Pořád je co spravovat a vždy se najdou způsoby, jak něco vylepšit.

Výborným řešením pro tuto situaci se může stát oslovení specializované společnosti, která se zaměřuje na sloučení všech jednotlivých činností spojených se správou jakékoliv nemovitosti.