Jak postavit plot? Co k tomu budete potřebovat?

21.06.2017 08:35

Stavba oplocení domu se může stát příjemnou prací na jeden víkend nebo také několikadenní zakázkou pro specializovanou firmu. Záleží na několika různých faktorech, z nichž prim hraje použitý materiál, velikost oplocovaného objektu a vaší představě o tom, jak moc estetický by měl výsledek být.

Zkuste to svépomocí s drátovým plotem

S dřevěným plotem si můžete vyhrát natolik, že po vizuální stránce s ním dokážete téměř zázraky. Na druhou stranu, zpracovávání dřeva nepatří zajisté k těm nejsnazším činnostem. Na opačné straně tohoto kritéria se ale nachází ploty z plotového pletiva. Drátěné ploty se řadí k těm nejjednodušším na postavení. Stačí vám k tomu několik sloupků na plot, které v dostatečné vzdálenosti rozmístíte, samotné pletivo, napínací a vázací drát, napínák a máte vyhráno. Už si jen stačí vybrat povrchovou úpravu (pozinkování, poplastování) a druh (čtyřhranné, svařované) a můžete se vrhnout na stavbu plotu. Tip na závěr: při práci s napínacími a vázacími dráty se obrňte trpělivostí, bude se vám hodit.

Když hraje roli estetika

Svépomocí zvládnete zkonstruovat i živý plot. Zasadíte dřevinu, která se vám líbí a která by v místě vašeho oplocení mohla růst, a poté už jen zastřiháváte, zavlažujete, zastřiháváte a ladíte dokonalý tvar. Takový plot vás ale příliš neochrání. Pokud se vám nechce hned brát do ruky pletivo na plot a toužíte po estetičtější variantě, než kterou nabízí drátěné ploty, zkuste kované ploty.

Kované ploty od odborníků

Výhoda kovaných plotů spočívá především ve vzhledu. Kov se skvěle hodí jak ke starším budovám, tak k moderním novostavbám. Nejedná se sice o druh, který hledáte, když se snažíte sehnat ploty levně, ale o něco vyšší cena se vzhledem k vlastnostem vyplatí. Kromě vzhledu, který bude nádherně působit i za několik let, mezi ně patří i dlouhá výdrž a dostatečně veliká odolnost vůči vnějším podmínkám. Při volbě kovaných plotů už však pouze se svojí prací nepochodíte, ale budete muset své dílo svěřit do rukou odborníků, kteří kromě kvalitní povrchové úpravy zajistí i dokonalou montáž plotu.