Jak na zašlé spáry u dlažby a obkladů

02.07.2015 15:02

Spáry, vyplněné spárovacími hmotami, jsou nedílnou součástí obkladů a dlažeb. I když jsou spárovací hmoty odolné, působením vnějších vlivů dříve nebo později začínají měnit svůj vzhled. Šednou nebo blednou, pokrývají se plísněmi nebo mastnotou. Nejvíce jsou ohroženy spáry v koupelnách a kuchyních. Přestávají být krásné a hygienické, utrpí i celkový vzhled místnosti. Jak udržet spáry v co nejlepším stavu, aby vypadaly stále jako nové? Jde to vůbec?

Čištění a bělení

Špinavé spáry můžeme nejprve zkusit vyčistit prostředky, které jsou v domácnosti běžné. Navíc čištění je zapotřebí, i pokud se rozhodneme pro renovaci, takže i když se tento krok mine účinkem, nebude úplně zbytečný. Od mastnoty a špíny pomůže často vydrhnutí roztokem saponátu, prostředky na bázi octa, pracím práškem, kypřícím práškem, sodou, nebo přípravky chlorovými s bělícím efektem. Pozor, nenechávejte působit chlor příliš dlouho, nezředěný narušuje strukturu hmoty a ta se pak může drolit. Zkusit můžete i parní čistič.

Nové vyspárování

Pokud čištění nepomůže, můžeme přistoupit k přespárování. Je třeba mít ve spárách dostatek prostoru, alespoň 2 milimetry, na vrstvení nové hmoty. Další variantou, časově nejnáročnější, je odstranit stávající spárovačku a kompletně vytvořit nové spáry.

Obnovovač spár

Zajímavou novinkou je obnovovač spár. Poměrně jednoduše oživí spáry a vybělí je. Dobře kryje, takže jej můžete použít i na jinak barevné spáry, pokud vám nevadí jejich změna na bílou barvu. Nanášení probíhá aplikátorem s houbičkou a zvládne to každý. Přebytek na obkladačkách nebo dlažbě jde snadno odstranit vlhkým hadrem nebo houbičkou po zaschnutí.

Nejdůležitější je prevence

Jak zabránit tomu, aby nové spáry změnily svůj vzhled? Především si vyberte dobrou spárovací hmotu a spárování proveďte precizně. Existují i takové hmoty, které dobře odolávají vodě a špíně, některé obsahují složky, které odpuzují vodu, a neusazují se na nich plísně. Pamatujte na cirkulaci vzduchu v místnosti a zamezte velké vlhkosti. Zvolte vhodný a praktický odstín spár. A v neposlední řadě udržujte spáry pravidelně v čistotě a suchu.