Povlečení, pro design i poležení

06.06.2014 12:47

Povlečení do postele by mělo být nejen dekorativní a krásné na pohled, ale také příjemné na dotek a praktické na údržbu. Nové ložní prádlo si vybírejte jak podle velikosti, barev a vzorů, tak i podle materiálu, ze kterého je vyrobeno. Pozorně si přečtěte složení, jinak můžete být opravdu nepříjemně překvapeni. Pro každého může být ideální trochu jiný materiál. Rovněž pro každé roční období se může hodit jiný druh materiálu.

Zrádný polyester

Velice často se dnes ve složení, zejména u levnějších výrobků, setkáme s polyesterem. Ten je ovšem syntetický, málo saje a není správně prodyšný. Pro povlečení se zkrátka tento materiál příliš nehodí. Takže pozor, výhodný nákup se nemusí tolik vyplatit. Raději si připlaťte a vsaďte na kvalitu, která vám vydrží dlouhé roky, a ve vhodně zvoleném materiálu se vám bude příjemně spát.

Bavlněná klasika i modernější varianty

Klasikou je povlečení z čisté bavlny. Barvy zůstávají většinou dlouho pěkné a zářivé, dobře saje pot a drží tvar. Navíc, využijete je celoročně. O něco více luxusní je bavlněný satén. Výsledek je lesklý a hebký díky speciální úpravě. A co je nejlepší, v zimě vás zahřeje, a v létě zase ochladí.

Bavlněný flanel je ideální zejména pro chladné měsíce. Je lehký, prodyšný a příjemně hřeje.Rovněž jersey je materiálem z bavlny. Vyniká svými termoregulačními vlastnostmi, pružností, a podobně jako bavlněný satén, vás podle situace zahřeje i ochladí. Tento materiál je oblíbený i pro napínací prostěradla.

Krep pro snadnou údržbu

Velice oblíbené krepové povlečení může být vyrobeno z různých druhů tkanin. Jde tady především o jeho speciální nežehlivou úpravu, typickou svou zvrásněnou strukturou. Tyto výrobky jsou praktické a pěkné zároveň. Pokud nejste právě milovníky žehlení, je to skvělá volba. Bavlněná verze navíc potěší barevnou stálostí, savostí a prodyšností.