Jak na pěstování orchidejí Phalaenopsis

26.05.2014 12:53

Orchideje jsou stále více populární rostliny pěstované i v domácích podmínkách. Druh Phalaenopsis (můrovec) je asi nejméně náročný, odolný, snadno jej zvládne i začátečník. Vybrat si můžete rostliny s různými tvary a fantastickými barvami květů.  Květní stonek bývá květy doslova obsypán. Jelikož pochází z tropů, je tato orchidej teplomilná a bytové podmínky jí vyhovují.

Podmínky pro pěstování

Orchidej vyžaduje stálou teplotu a rovnoměrné osvětlení. Nesmí jít o přímé slunce! Nejlépe prospívá na východním okně. Vyhovuje jí vyšší vlhkost. Někdo doporučuje i rosení, ale zde pozor na hnilobu. Jelikož Phalaenopsis patří mezi orchideje epifytické, přijímá živiny spolu s vlhkostí pomocí vzdušných kořenů, v přírodě žije na větvích stromů. V květináčích jí tedy dopřejeme substrát vzdušný, buď zakoupený, nebo doma namíchaný. Patří do něj polystyren na dno, kůra, rašelina, dřevěné uhlí i další přísady. Každý pěstitel si substrát upravuje podle svých zkušeností.

Vzdušné kořeny orchidejí

Pokud se kořeny vaší orchideje derou na povrch květináče, je to v pořádku, ničemu to neškodí. Nevadí ani, když nádobu zcela vyplní. Svědčí jim vzduch a světlo. Orchideje můžete klidně pěstovat v průhledných květináčích, je to prospěšné i velice efektní. Kořeny nepotřebují tmu, naopak, podílejí se spolu s listy na fotosyntéze a na světle se umí zazelenat.

Hnojení a správná zálivka

Nejčastější chybou v pěstování bývá přelévání. Trvalá vlhkost kořenům nesvědčí, uhnívají, mají nedostatek kyslíku a napadají je houby. Zaléváme, až když substrát vyschne, a to měkkou vodou, odstátou nebo dešťovou. Dobrým způsobem je celý květináč asi jednou týdně ponořit do vody, a nechat okapat. Částečné vyschnutí nevadí, pokud netrvá příliš dlouho. Hnojení je velmi důležité. Použijeme nejlépe speciální hnojivo pro orchideje. Přidáváme jej do zálivky, jednou za 14 dní, v zimě jednou měsíčně, ovšem většinou stačí poloviční množství, než je uváděno v návodech. Přehnojení totiž velmi škodí.  Jestliže rostlina v zimě kvete, hnojení neomezujeme.

Seřezávání stonků

Odkvetlý stonek neseřezáváme celý, ale nejlépe ve spodní třetině, nebo nad třetím očkem. Pod místem seříznutí velmi často vyraší stonek nový a opakuje se kvetení. Pokud je stonek zelený i po odkvětu, nemusíme jej seříznout, někdy rozkvete i jeho prodloužená část.

Mini orchideje

V obchodech někdy narazíme i na mini Phalaenopsis. Jde o vyšlechtěnou zmenšeninu, která je krásným dárkem, a rovněž se hodí pro domácí pěstování. Může být o něco náročnější, a pro začátečníky se doporučuje spíše klasická verze. Ale pokud se vám líbí, můžete její pěstování vyzkoušet. Jde o opravdu o skvosty ve světě rostlin.