Jak lze upravovat povrch dřeva?

04.02.2016 10:28

Barva na údržbu oken a dveří je jen jednou z možností, jak upravovat dřevěné prvky a zkvalitňovat jejich povrch. Dále se používají také například impregnace na dřevo, laky a lazury, dřevo se může rovněž bělit nebo jinak upravovat. Těch způsobů je více, proto si uveďme alespoň základní rozdělení povrchových úprav dřeva.

Klasické lakování každý zná, dnes se využívají nejrůznější lazury, které mohou vytvářet také různě silné vrstvy. Dle toho pak můžeme rozdělit laky na silnovrstvé a tenkovrstvé.

Silnovrstvé lazury

Silnovrstvé lazury vytváří odolnou vrstvu na základě pryskyřičných a olejových látek s rozpouštědly. Díky těmto jednotlivým materiálům vzniká povrch, který je schopný odolávat i náročným vnějším podmínkám. Silnovrstvé lazury se nejčastěji využívají u venkovních dřevěných prvků a jsou zárukou toho, že ani prudké slunce, ani opačný pól, tedy velké mrazy, vašemu venkovnímu nábytku ze dřeva nikterak neublíží.

Tenkovrstvé laky

Tenkovrstvé lazury mají hlavní výhodu v tom, že jakoby vpijí do dřeva a nejsou tedy jen na povrchu, ale pronikají dovnitř. Díky tomu se nebudou odlupovat, přitom ale dokážou ochránit kvalitní dřevěný nábytek v luxusním interiéru. Tenkovrstvé lazury regulují vlhkost dřeva a velmi dobře se s nimi pracuje. Dají se přetírat již po pouhých 4 hodinách po prvním nátěru. V tomto případě se doporučují asi 3 postupné vrstvy, které vytvoří dokonale rovný i odolný povrch.

Bělení a čištění dřeva

Bělení dřeva je procesem, při kterém se staré zašedlé dřevo, většinou tvrdší, promění znovu v materiál, který bude zcela čistý a vrátí se jeho původní barva, případně bude zcela vyběleno.

Barvení dřeva

Při barvení dřeva a nátěrech se využívají krycí barvy, které by měly splňovat základní charakteristiky. Především by měly být bez zápachu, rychle schnout a také vytvořit jednolitou vrstvu. Rovněž by měly delší dobu udržet původní odstín. Pokud tomu tak není, zřejmě jste koupili nekvalitní krycí barvu