Fetišismus není žádná nemoc

18.06.2014 09:56

Když se řekne fetišismus, každý si v podstatě představí nemoc, nebo minimálně jakousi poruchu, která činí z člověka exota. Ale není tomu tak. Fetišismus je totiž ukrytý v každém z nás a provází nás všechny životy, často skrytě, nebo si ho jednoduše ani neuvědomujeme. A jak se takový fetišismus projevuje?

Různými způsoby, ale vždy má společné jedno, tedy to, že si oblíbíme nějaké hmotné věci, zamilujeme se do předmětů. Ve většině případů je to skupina předmětů, tedy kupříkladu boty, ponožky, punčochy, ale také další méně obvyklé věci našeho každodenního zájmu.

Neobvyklé předměty zájmu

Lidé se dnes vzhlíží především v oblečení. A je to oblečení extravagantní i méně nápadné, je to klasika i výstřelky a trendy poslední módy. Zdaleka již neplatí, že jen ženy jsou vyznavačkami vkusu, stále více mužů se proměňuje v parádivce, až metrosexuály. S tímto pojmem se dnes setkáte na každém kroku. Metrosexuál, to je vlastně takový fetišista, který miluje vše, co je krásné, voňavé a designově v pořádku. Rovněž absolutní čistota může být pro některé z nás fetišem.

Erotický fetišismus

Něco trochu jiného je pak erotický fetišismus. Zde se jedná o zálibu ve věcech, ovšem většinou spojených s vzrušivým sexuálním vjemem. Někteří jedinci se dokonce ani nedokážou jinak vzrušit. Opět se ovšem jedná spíše o takovou přiměřenou úchylku, nikoliv nemoc. Je to stejné, jako když někoho vzrušuje blondýna, jiného zase bruneta.

Erotický fetišista vyhledává často pouhé prosté doplňky, jako jsou punčochy nebo ponožky, případně obuv a ty ho dokážou opravdu rozpálit. Na tom přece není nic špatného.

Tělo jako fetiš

Také tělo se může pro někoho stát objektem zbožňování. Nebo jen jeho jednotlivé části. Není žádnou výjimkou, že kohosi velmi vzrušují palce u nohou, jiného samozřejmě tradiční ženské vnady, jako je poprsí. Tady se jistě nikdy nehovoří o fetišismu, přesto se o něj také jedná.

Fetišismus je v každém člověku a vychází to již z pravěku, kdy si lidé vyráběli různé šperky a ozdoby a kdy uctívaly nejrůznější náboženské modly.