Dekorujeme bydlení obklady z umělého kamene

23.07.2014 15:21

V dnešní době se na trhu vyskytuje opravdu velké množství výrobků, kterými je možné nějakým způsobem zkrášlit bydlení a jeho okolí. Ať už se jedná o obklady dřevěné, plastové, nebo právě z umělého kamene, o kterých si dneska něco řekneme. Nejčastěji se setkáváme s obložením fasád, proto se tyto obklady nazývají často jako fasádní. Nicméně tento název neznemožňuje využití těchto obkladů i na jiná místa, než jsou fasády. Zejména pak hovoříme o obkládání plotů, opěrných zídek, či sloupů a podobně.

Obkladové kameny

Již na stovky let starých stavbách pozorujeme první náznaky využívání obkladových kamenů v rámci nejrůznějších obložení, ať už se jednalo o starověká divadla, chrámy, nebo jiné stavby. Lidé si již dlouho uvědomují, že člověk a příroda jsou si zkrátka spjati. Kámen v bydlení je skvělý způsob jak to evokovat. Protože v dnešní architektuře již není přírodní kámen praktický vzhledem k horším vlastnostem (vyšší hmotnost a cena), začíná se hojně využívat obkladových pásků zvaných umělý kámen.

Přírodní materiály

Ačkoliv se může zdát, že obklady z umělého kamene představují jakýsi syntetický výrobek, který nemá s přírodním materiálem nic společného, je nutno podotknout, že opak je pravdou. Tyto obklady jsou vyrobeny z čistě přírodních materiálů. Však také velkou část výrobku tvoří drcené kamenivo, což je v podstatě přírodní kámen. Zbylým materiálem umělého kamene je pak speciálně připravená betonová, případně sádrová směs obohacená o další nezbytné složky, jako je například Liapor, který způsobuje nižší hmotnost.

Umělý kámen, nejvyhledávanější typ obkladů

Zajímavou vlastností umělého kamene je jeho tepelně-izolační vlastnost, která napovídá tomu, že obklady budou velmi používané jako fasádní obložení. Ano, umělý kámen se řadí mezi nejvyhledávanější fasádní obklady současnosti. Způsobů, jak obložit fasádu je obrovské množství, ať už se jedná o celoplošné obložení, nebo o částečné, vždy je dosaženo požadovaného efektu. Kámen dodá každé fasádě zcela nový kabát.

Je montáž náročná?

A náročnost montáže? Pokud byste se podívali na hotovou fasádu, která je již obložená obkladovým kamenem, jistě byste si řekli, že takovou montáž nezvládnete svépomocí. Je to dáno hlavně skvělým efektem ve větší ploše, kdy obklad působí velmi nepravidelně a vytváří dojem, že se skládá z drobných kousků kladených k sobě. Montáž je však velmi snadná, protože obklad je tvářen do pravidelných panelů, které se přikládají k sobě. Špičkové provedení způsobuje, že spoje jsou prakticky neviditelné. Posuďte sami.