Dá se doma uvařit pivo?

23.04.2014 14:53

Uvařit si domácí pivo opravdu není tak složité, jak jsme konec konců mohli nedávno zaslechnout v mnoha médiích. Stává se z toho móda nebo snad dokonce nutná potřeba? Je pravda, že oproti kupovanému pivu takto podstatně ušetříte, když tedy nepočítáte vloženou píli a nějakou tu elektřinu a vodu a když si rovněž odmyslíte počáteční náklady do potřeb na vaření. Ovšem pozor, vařit se dá i v menším množství, v obyčejném hrnci, který vyhrabete někde doma. I vše ostatní najdete v domácnosti. Co tedy potřebujeme?

·         Velký hrnec

·         Větší vařečka na míchání

·         Čisté plátno na cezení chmele

·         Síto nebo řešeto na scezování sladu

·         Teploměr

·         Naběračka- na vybírání zbytků z hrnce

·         Minimálně dva větší kbelíky + jeden menší na odkládání pomůcek

·         Kvasná nádoba

·         PET lahve nebo jiné uzavíratelné nádoby na zrání

 

Suroviny

Suroviny se dnes dají naprosto bez potíží zakoupit na internetu a není to vůbec drahé, když vše spočtete, heuréka- zjistíte skvělý fakt, že doma uvařené pivo vás vyjde na nějakých 5 korun! Těch složek je jen pár a vaření vskutku není žádnou alchymií. Potřebujeme pouze:

1.Vodu

2.Slad

3.Chmel

4.Pivovarské kvasnice

5.Dextrózu nebo cukr

Samotný postup zde nebudu popisovat, neboť je to na mnohem větší prostor, ale našel jsem pěkný návod na domácí pivo kupříkladu na stránkách Jak Pracovat Doma. Navíc jsou tam také další zajímavé informace o pivu a odkazy na další návody.

Sládkové si střeží tajemství

Je jisté, že uvařit si vlastní pivečko v domácích podmínkách je snem mnoha žíznivých mužů, kteří by rádi ušetřili za svou kratochvíli. Tak proč to nezkusit? Celý postup od rmutování sladu, tedy zahřívání na určité teploty, kdy dochází ke zcukernatění, přes chmelovar až po zrání je spíše o trpělivosti, než o nějakém umění. To jen sládkové si tolik střeží své tajemství a neradi prozrazují celý postup vaření domácího piva, což je vlastně pochopitelné.

Komentáře

pivo

simon 25.04.2014
jj, pivečko doma, to je můj sen, asi se do toho pustím

Přidat nový příspěvek