Čtyřhranná pletiva nebo svařované sítě?

30.03.2016 08:59

Zahradní ploty a oplocení plní především ochranný účel, je to ale také důležitá dekorace, která dodá ten správný vzhled vaší zahradě či jinému typu pozemku. Na zahradu si můžete vybrat čtyřhranná pletiva, ale také svařované sítě. Jaký je mezi těmito dvěma typy rozdíl?

Čtyřhranná pletiva

Čtyřhranné pletivo se vyrábí z vysoce odolných ocelových drátů, které jsou na povrchu upraveny Zinkem nebo kombinací zinku a PVC. Ideální je používat k instalaci takového oplocení rovněž sloupky s touto povrchovou úpravou, nejlépe pak v kulatém provedení. Součástí takových sloupků je rovněž čepička s příchytkou pro napnutí vodícího drátu.

Oblíbená zelená

U čtyřhranných, ale také kulatých pletiv pro zahradní oplocení dominuje především zelená barva, můžete si ale vybrat, většinou za příplatek jiné barevné provedení, například bílé, šedé nebo dokonce s fosforeskující barvou. K přírodně laděné zahradě, nebo k oplocení výběhu zvířat se však hodí nepochybně zelená, která je ekologickou a nevtíravou barvou.

Svařované sítě

Svařované sítě se většinou vyrábí ze stejných materiálů, s tím rozdílem, že jednotlivá oka vznikají svařováním ocelových drátů, které jsou navíc silně pozinkované. Oproti pletivům čtyřhranným jsou oka svařovaných sítí v drtivé většině případů větší, to znamená, že umožní lepší výhled a průhled. Jsou často také o něco lehčí.

Pokud hovoříme o povrchové úpravě, znovu se zde používá buďto čistý zinek, nebo zinek s PVC. Takové sítě oplocení se dodávají v rolích o délce cca 25 metrů, většinou také v zeleném barevném provedení. Šířky drátů zde můžou být od cca 1,5 mm až po 3 a více milimetrů.

Při zvažování, zda si pořídit pletivo čtyřhranné nebo svařované, mějte na paměti nejen cenu, ale také vhodnost do daného prostředí, váhu, velikost ok, šířku drátu a samozřejmě také barvu. Nejlepší je zelená, což potvrzují také všichni zákazníci. Ne vždy ale musí zvítězit zelená.