Chia se největším obsahem omega-3 mastných kyselin

19.05.2016 10:18

Chia semínka už nejsou žádnou neznámou a stále více lidí si uvědomuje jejich přínos, který je daný především velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Je jich dokonce několik gramů v jedné kávové lžičce. S větším množstvím jsme se dosud nesetkali u žádné jiné rostliny. Chia semínka, hubnoucí zázrak si přitom můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu.

Co dokážou omega-3 mastné kyseliny?

·         Snižují zánětlivost organismu

·         Omezují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob

·         Pomáhají při boji proti rakovině

·         Pozitivní při léčbě artritidy

·         Zlepšují celkově paměť a psychickou pohodu

Pokud máte těchto důležitých kyselin v těle nedostatek, můžou se dostavit nejrůznější ne právě příznivé symptomy, především se jedná o tyto:

·         Zvýšená únava

·         Zhoršená paměť

·         Suchá pokožka

·         Potíže se srdcem

·         Deprese a další psychické obtíže

Denní dávka

Kolik chia semínek vlastně můžete jíst? Jaká je denní dávka chia semínek? Je to asi 2-3 kávové lžičky na jeden den, což bohatě stačí pro kompletní posílení obranyschopnosti organismu a dodání vyváženého množství nejen omega-3 mastných kyselin, ale také dalších nutričně důležitých látek.

Co se skrývá v chia?

Víte, co se ukrývá v chia a co obsahují? Těch látek, které mají na naše tělo příznivý vliv, není málo, a můžeme začít vitamíny. Jsou to konkrétně vitamíny A1, C, B1, D a B15. Nachází se zde ale také důležité esenciální kyseliny, které už jsme zmiňovali, nebo antioxidanty, které dokážou být prevencí proti vzniku rakoviny.

Použití

Určitě neuškodí také informace o tom, jak používat chia semínka. Dalo by se říct, že použití chia semínek je vskutku velice pestré a můžete je přidat do mnoha pokrmů. Od polévek, přes kaše a pudinky, až po pečené buchty či jiné moučníky. A samozřejmě nic nepokazíte ani tím, že je přidáte na cukroví. Děti, ale i dospělí si chia semínka velice pochvalují.