Bylinky a koření jednoduše doma

30.04.2014 15:21

O bylinkách a koření se dá ve většině případů říct, že jejich pěstování není ničím náročným. Zkusit to může každý a jde to velmi dobře nejen na zahrádce. Pro pěstování některých bylinek je dostačující květináč, který umístíte za okno, samozřejmě pokud možno orientované tak, aby byl dostatek slunce.

Do květináče vložíte klasickou zeminu, kterou koupíte v každém zahradnictví, pokud máte doma trochu písku, neváhejte a přimíchejte asi v poměru 1:3- písek:zemina. Hlína se tak zlehčí, bude lépe přijímat vodu a v důsledku toho nebude hrozit kupříkladu zahnívání nebo virózy.

Nejznámější bylinky, které se dají snadno pěstovat za oknem jsou:

·         Meduňka
·         Máta
·         Bazalka
·         Tymián
·         Saturejka

Pěstování bylinek na parapetu

Obecně je samotné pěstování bylinek za oknem otázkou minimální práce. Začněme výsevem. Opět zakoupíte v zahradnictví nebo zelinářství semena, pokud jste ovšem nezískali z vlastních nebo darovaných rostlin. Bylinky, které jsou nejvíce používané, mají ve většině případů semínka dosti drobná, ta vysévejte do jemného, mírně utlačeného substrátu, určeného přímo pro výsevy a rostlinky pak přepíchejte do cílového květináče.

Pokud jsou semena větší, můžete je vložit přímo do pěstební nádoby, dostatečně navlhčit a už jen čekat, kolik se jich vyklube na světlo světa. Jestliže máte rovnou celé sazenice, tím lépe, nemusíte předpěstovávat a opět vysazujete rovnou do připraveného truhlíku, hrnce, pernice nebo jiné pěstební nádoby, a to kdykoliv, neboť v pokojových podmínkách na okenním parapetu je vždy dostatečné teplo pro růst méně náročných rostlin.

Během růstu snad jen občas zaléváme, ale pozor nepřeléváme, prokypřujeme a zbavujeme plevele.

Sklizeň bylinek doma

Sklizeň bylinek se provádí průběžně, vždy když vyrostou dostatečně natě s listy. Nedovolte těmto rostlinám vykvést, nejen, že by se mohli vysemenit, ale také s květem ztrácí sílu list, který je ve většině případů tím hlavním zdrojem blahodárných léků, čajů, pokrmů, mastí a balzámů.

Sušení

Bylinky se suší v temné, větrané místnosti, která vykazuje suché prostředí. Díky temnu nám bylinky nevyblednou a neztratí tak část silic a dalších důležitých látek. Vhodná je třeba tmavá a suchá půda, ale třeba i stará skříň doma. Nepřesušujte, stačí tak měsíc a po té již můžete vložit bylinný suchý materiál do hermeticky uzavřených nádob, kupříkladu do zavařovacích sklenic. Takto lze skladovat bylinky velmi dlouho, nejlepší je mrazák, ale postačí i spíž, nebo již zmiňovaná půda.

Voňavá zeleň na každé okno!

Jak vidíte, není to nic světoborného, nemusíte být zahradníkem ani odborníkem. Stačí malinko trpělivosti a nadšení a můžete začít pěstovat koření a bylinky jako správná bába kořenářka, třeba ve svém malém městském bytě. Využijte každé vhodné okno a ozeleňte ho bylinkami, které navíc krásně voní a hodí se do kuchyně. A samozřejmě, je to zdraví vždy po ruce.