Brokolice – dejte zdraví zelenou

23.09.2014 13:51

Brokolici má většina lidí spojenou s nevábně vypadající zeleninou, kterou nám nutili naši rodiče konzumovat. Teprve v dospělosti objevujeme zázračné účinky brokolice a dáváme svým rodičům za pravdu. Brokolice je královnou mezi zeleninou.

Odkud se vzala?

Brokolice se původně pěstovala ve středomoří. O jejích zázračných účincích na naše zdraví věděli už staří Římané. Postupně se rozšířila také do Evropy, v Americe byla dlouho považována za exotickou zeleninu. V současné době se brokolice nejvíce pěstuje v Itálii, Francii, Anglii, USA a na Ukrajině. U nás se brokolice nejvíce rozšířila v 80. a 90. letech minulého století. Nabízí rozmanité uplatnění v teplé i studené kuchyni.

Pozitivní účinky na naše zdraví

Brokolice je bohatá na vlákninu, obsahuje také betakarotén, vitamíny C a E, kyselinu listovou, minerály, flavonoidy. Je vhodným doplňkem jídelníčku, pokud se snažíte zhubnout, neboť má nízký obsah cukrů a tuků. Díky tomu je nejen zdravá, ale také velmi dietní. Byla doložena také studie, která poukazuje na antikarcinogenní aktivitu brokolice. Pravidelná konzumace brokolice představuje prevenci proti nádorovému bujení, obzvláště proti rakovině prostaty. Nelze opomenout ani na skutečnost, že brokolice je významným zdrojem hořčíku.

Jak brokolici konzumovat?

Brokolici lze využít ve studené i v teplé kuchyni. Nejvíce zdravých látek si uchová v syrovém stavu. Pokud máte raději vařenou brokolici, volte přípravu v páře, samotným vařením ztrácí příliš mnoho živin. Je vhodná jako příloha, do salátů, těstovinových pokrmů, rizota, lze z ní připravovat polévky, kaše. Brokolice je základní surovinou pro přípravu dětských jídel. Odborníci doporučují brokolici konzumovat alespoň jednou týdně. Kupujte ji co nejčerstvější, bez žlutavého nebo načervenalého odstínu. Uchovávejte ji pouze v chladničce a po pár dnech zpracujte.