Kokosový olej pro zdraví a krásu

25.04.2014 11:48

Stále populárnějším pomocníkem nejen v kuchyni je kokosový olej. Ten panenský se vyrábí lisováním za studena z bílé dužniny kokosových ořechů. Kokosový olej v bio kvalitě můžete celkem snadno sehnat v různých prodejnách, například ve zdravé výživě. Do 25°C má tuhou konzistenci, při vyšších teplotách kapalní. Má nezaměnitelnou vůni a příjemnou lehkou chuť. Jde o univerzální prostředek pro zdraví a krásu.

 Kokosový olej  se skvěle uplatní u milovníků zdravé životosprávy. Tráví se delší dobu, spíše jako sacharidy než tuky, a energie se z něj uvolňuje postupně. Můžeme jej směle využít při dietách. Má méně kalorií, rozloží se až na glukózu a v těle se neusazuje, neobsahuje cholesterol, nepůsobí negativně na štítnou žlázu. Umí podpořit metabolismus, zasytí a je chuťově skvělý. Obsahuje řadu vitamínů (především, A, C a E), a vzácné nenasycené mastné kyseliny.

Má antibakteriální a antivirové působení, pomůže i při plísních a kvasinkách. A to jak při pojídání, tak i díky zevnímu použití. Preventivně působí proti civilizačním chorobám a stárnutí buněk, má antioxidační vlastnosti.

Tento zcela přírodní produkt má téměř zázračné účinky. Místo nalezne v domácí lékárničce, v kuchyni, i při péči o chrup. Můžeme s ním namazat tlapky domácích mazlíčků stejně dobře, jako jej rozehřát na pánvi. Možností je zkrátka mnoho.

Využití kokosového oleje v kuchyni

Tento olej je tepelně stálý (do 200°C) a nepodléhá oxidaci. Místo nalezne v teplé i studené kuchyni, můžeme na něm smažit (nepřepaluje se), použít jej při vaření, grilování i pečení. Mnoha pokrmům dodá exotický punc a zajímavou chuť a vůni. Pokud byste se jeho použití nechtěli vzdát, ale kokosové aroma vám v určitých pokrmech vadí, pořiďte si kokosový olej zbavený typické vůně a chuti, i to už dnes není problém. Nahradí jakýkoliv běžně používaný tuk.

Skvěle se hodí k pečení moučníků a cukroví, tvorbě sladkých dezertů, palačinek, kaší. Použít jej můžete při přípravě masa, pečených brambor, zeleniny, dochucení pomazánek a salátů. Originální chuť perfektně doplní asijská a orientální jídla. Kdo jej opravdu miluje, může si ho namazat jen tak na chleba.

Kokosový olej a péče o tělo

Kokosový olej je balzámem pro pokožku i vlasy. Zpomaluje stárnutí, hydratuje, brání nadměrné tvorbě vrásek nebo strií. Dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Dá se využít k šetrnému odlíčení. Vynikající je jako maska na poškozené a suché vlasy, po holení, i jako přírodní lubrikant.

Kokosový olej dokáže přírodní cestou bělit zuby. Použijeme jej po vyčištění zubní pastou, kdy ještě 2-3 minuty zuby tímto tukem třeme. Kokosový olej navíc zklidní záněty v ústech, afty, citlivé krčky a dokonce zamezuje tvorbě zubního kazu.

V péči o domácí mazlíčky je taktéž nenahraditelný. Užívat jej mohou vnitřně, v tom případě podpoří imunitu, stav kloubů a zlepší srst. Zevní použití je vhodný na popraskané tlapky nebo suchou kůži. 

Komentáře

Líbí

Marta 25.04.2014
Moc pěkný článek, díky za užitečné informace

Přidat nový příspěvek